Το σχολείο της νέας Ελλάδας, κυψέλη γνώσης και καινοτομίας

Screenshot_2019-06-29-18-58-58-563_com.facebook.orca

Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της Μεταπολίτευσης, μια νέα εποχή αναδύεται, κυοφορείται μια περίοδος δυναμικών αλλαγών. Δημιουργικές δυνάμεις περιμένουν να απελευθερωθούν μετά από 4 χρόνια στείρου εγκλωβισμού.

Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να ακολουθήσουμε επιτέλους τους ρυθμούς της Ευρώπης, ώστε ο Έλληνας και η Ελληνίδα να γίνουν αυτό που αξίζουν, πολίτες του μέλλοντος. Η Ευρώπη προχωράει με τεράστιες ταχύτητες και η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί ειδικά στα θέματα της εκπαίδευσης.

Η ανακατασκευή και αναδιάρθρωση της ελληνικής παιδείας, η απαλλαγή της από στερεότυπα και προκαταλήψεις που δεν έχουν σαν προτεραιότητα τους μαθητές αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο ότι η παιδεία πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς κοινωνίας που τόσο περιμένουμε.

Το σύγχρονο δημόσιο σχολείο οφείλει να είναι κυψέλη γνώσης και καινοτομίας και για αυτό πρέπει να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της ζωής τους και πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, δικαίωμα στο όνειρο. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο, διότι οι νέες γενιές που θα πάρουν τα ηνία της νέας Ελλάδας θα αναδυθούν από αυτό.

Κάθε χώρα που ευημερεί βασίζεται σε ένα ποιοτικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα. Η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η παιδεία, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένη από τον σφυγμό της αγοράς. Η δυνατότητα «άσκησης» σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία και να αποκτούν ελπίδα για το αύριο, δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πρέπει εξελιχθούν σε αναπτυξιακούς πυλώνες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να αναπτύξουν συνεργασίες και δικτυώσεις με τον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, με κοινωνικούς φορείς, και με ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αύριο μας περιμένει, αν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δώσαμε τη μάχη να προστατεύσουμε όλα όσα πιστεύουμε, σήμερα την δίνουμε για να απελευθερωθούμε οριστικά από τις δυνάμεις που μας εγκλώβισαν στο παρελθόν.  

Όλοι μαζί, δημιουργικά, με ορμή ζωής στη νέα εποχή, για την Ελλάδα που αξίζουμε, για την παιδεία που δικαιούμαστε!