Τοποθέτηση της Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου στην Πάτρα με θέμα τα open malls

patra-periodia

Αγαπητοί φίλοι,

Με πολλούς σε αυτή την αίθουσα γνωριζόμαστε καλά. Έχουμε διεκδικήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, για την Αχαία, αλλά και για την χώρα ολόκληρη όσα την κάνουν δυνατή.

Και αυτό, – όπως καταλάβαμε καλά αυτά τα χρόνια -, σχετίζεται με το πόσο έτοιμοι είμαστε,πόσο ευέλικτοι, να υιοθετήσουμε καινούργια πράγματα και να τα κάνουμε να δουλέψουν. Ώστε τελικά τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα να οργανωθούν σωστά.

Και να φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας, έμπρακτη καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων στην υγεία και στην παιδεία.

Αυτή είναι η αξία του βιώσιμου μοντέλο ανάπτυξης, που τώρα προσπαθούμε να οικοδομήσουμε. Ώστε να μην ξαναπεράσουμε από τους ίδιους κινδύνους που με τεράστιες θυσίες και κόπο αποφύγαμε.

Η καινοτόμα δράση Οpen malls, που θα παρουσιάσει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ακριβώς σε αυτή τη λογική.

Να μην γράφει «κλειστόν», να γράφει «ανοιχτό» η πόρτα του εμπορικού κόσμου. Που βίωσε με εξαιρετικά σκληρό τρόπο την κρίση. Αλλά τώρα χρειάζεται να βγει ξανά μπροστά για να κινηθεί η μηχανή της πραγματικής οικονομίας, να ενισχυθεί το τουριστικό μας προιόν, να πάρουν ξανά ζωή οι μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από την άλλη, η δράση αυτή σχετίζεται και με ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Καθώς η λειτουργία των Οpen malls συνδέεται και με ζητήματα Χωροταξίας, «αγγίζει» ένα ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη.

Το ζήτημα της «βιώσιμης πόλης».

Είναι πλέον σαφές ότι «η βιώσιμη πόλη» είναι μέρος της απάντησης που καλούμαστε να δώσουμε στα ερωτήματα για «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Η ίδια η Στρατηγική 2020 δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο πως θα διαμορφωθεί το αστικό τοπίο στις ευρωπαικές πόλεις με σκοπό να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα και η ποιότητα ζωής   και η κοινωνική συνοχή.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για την βέλτιστη απόδοση των πόρων και την απόδοση επιμέρους τομεακών πολιτικών (πχ μεταφορές, ενεργειακή απόδοση κτιρίων) στις αστικές περιοχές.

Και μάλιστα ο προβληματισμός επικεντρώνεται σε πόλεις όπως η Πάτρα. Στις σημαντικές πόλεις της Περιφέρειας. Για να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό τους δυναμικό.

Είναι σαφές για εμάς….

Οι δυνατότητες της χώρας είναι τεράστιες….και η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και γνώσης είναι το ζητούμενο.

Και θα αγωνιστούμε για να μην χαθούν οι δυνατότητες και να αυξηθούν οι ευκαιρίες. Ενισχύοντας τις δυνάμεις που πιστεύουν στην «περισσότερη Ευρώπη», αλλά και στην «περισσότερη Ελλάδα» στο ευρωπαικό εγχείρημα της προόδου.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου