Συνέντευξη της υπ. Ευρωβουλευτή κ. Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου

penelope-new

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το στοίχημα της νέας γενιάς ελλήνων πολιτικών, στην υπόθεση της Ε. Ε;

Στη νέα και δύσκολη αυτή περίοδο που ξεκινά για την Ευρώπη έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε τους πολίτες κοντά στους θεσμούς της Ε.Ε. αφού η διαμάχη για τη λιγότερη ή περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καλά κρατεί. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει περιθώριο να διεκδικήσει ρόλο στη νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται αλλά υπό την προϋπόθεση να ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της. Αυτό το διπλό, κοπιαστικό, σημαντικό και φιλόδοξο όνειρο είναι το στοίχημα της νέας γενιάς. Της νέας γενιάς των ευρωπαίων, που καλούνται να βγάλουν από την κρίση την Ευρώπη και να συμβάλλουν στην αναγέννηση της. Των νέων πολιτικών της χώρας μας που καλούνται να κάνουν το ίδιο για την Ελλάδα.

Αν εκλεγείτε, θα ενταχθείτε στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα. ΄Εχετε σκεφτεί ποια θα είναι η στάση σας εάν υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στα ελληνικά συμφέροντα και τη γραμμή του λαϊκού κόμματος;

Η πολιτική δεν είναι κήπος στρωμένος με λουλούδια. Καθημερινά αντιμετωπίζεις διλήμματα. Σε ένα τόσο σοβαρό όμως θέμα, η επιλογή θα προέλθει από συλλογικές διεργασίες. Αποτελεί κορυφαία απόφαση, την οποία το κόμμα μας θα λάβει σταθμίζοντας πρωτίστως το εθνικό συμφέρον. Εδώ βαρύνουσα είναι η προσωπικότητα και το κύρος του Προέδρου μας. ΄Ομως να μη μας διαφεύγει, ότι μέσα στην ομάδα του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος η Ν.Δ. διατηρεί την αυτοτέλεια της και αφετέρου, όπως είπα και πριν, για μας το ύψιστο αγαθό είναι το εθνικό συμφέρον.

Γιατί να πεισθούν οι εκλογείς να προτιμήσουν εσάς από έναν ευρωβουλευτή με μακρά θητεία;

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας νομίζω ότι πρέπει να ανανεώνεται σε ένα ποσοστό του και ταυτόχρονα να διατηρεί τους δοκιμασμένους και πεπειραμένους Είμαι ένας νέος άνθρωπος που διαθέτω τις δυνάμεις μου για να υπηρετήσω τη χώρα μου. Αν οι πολίτες θεωρήσουν ότι είμαι ειλικρινής και πιστεύουν ότι θα βάλω τα δυνατά μου, θα με στείλουν στην ευρωβουλή.

Τι θα αλλάζατε στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αν είχατε τη δυνατότητα;

Τον αργό ρυθμό και τις υπερβολικά γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί με τα χρόνια και οδηγούν συχνά σε ακύρωση στην πράξη σπουδαίων αποφάσεων. Για παράδειγμα οι πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας.΄Εχουμε αποφάσεις, όπως το Σύμφωνο για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012. Περιλαμβάνει χρηματοδοτικά εργαλεία πάνω στα θέματα της ρευστότητας στην αγορά, την ανταγωνιστικότητα και προβλέπει την παροχή 120 δις ευρώ για επείγουσες ενέργειες. Υπάρχει η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, δράση για την οποία έχει προϋπολογιστεί ποσό 6 δις ευρώ. Για να μη μιλήσω για το ταμείο για την παγκοσμιοποίηση, που οι ελληνικές επιχειρήσεις το αγνοούν. Τι μας λένε όλα αυτά; Οι αργοί ρυθμοί και η ελλιπής πληροφόρηση οδηγούν σε ακύρωση στην πράξη ακόμα και των καλύτερων προθέσεων. Να τι θα άλλαζα πρώτο-πρώτο.

Προς ποια πλευρά εκτιμάτε ότι πρέπει να επιδιώξει η Ν.Δ. τη διεύρυνση της; Προς τα δεξιότερα ή προς το κέντρο;

HN.Δ. απο την ίδρυση της κατόρθωσε να περιλάβει ολόκληρο το εύρος της παράταξης. Εξέφρασε με τον πιο έγκυρο και πειστικό τρόπο την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι συνθήκες κρίσης στις οποίες βρέθηκε η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οδήγησαν σε άνοδο ακραίων και εθνικιστικών μορφωμάτων ενώ ο χώρος του κέντρου κατακερματίστηκε.΄ Εχει όμως αποδειχθεί ότι η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος με δυνατότητα να προτείνει λύσεις και να τις πραγματοποιήσει, παραμένοντας αταλάντευτα στις ιδέες της εμπέδωσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας καθώς και της κοινωνικής συνοχής.

Ποιό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας στην Ευρώπη της κρίσης, στην Ευρώπη του σκεπτικισμού και των φυγόκεντρων δυνάμεων.

Σε όσα εθνικά Κοινοβούλια ενισχύθηκαν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες στηρίχθηκαν στην οικονομική κρίση και πρότειναν λύσεις αντιευρωπαϊκές είχαμε πολιτική οπισθοδρόμηση και αντιδημοκρατικά ολισθήματα. Ο λαϊκισμός είναι εχθρός της δημοκρατίας. Οι ΄Ελληνες ψηφοφόροι έχουν ευθύνη σ’ αυτές τις κρίσιμες ευρωεκλογές να επιλέξουν δυνάμεις, που αποδεδειγμένα προσπαθούν χρόνια τώρα να επιτύχουν αποτελεσματική συνεργασία και προστασία των ασθενέσθερων κρατών αλλά και των ευάλωτων τμημάτων των πληθυσμών. Τα κόμματα που εκφράζουν θέσεις απομονωτισμού και εθνικισμού πρέπει να κερδίσουν όσο γίνεται λιγότερες έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σχετικά με το δίλημμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος….θεωρείτε πιθανό οι εκλογές του Μαϊου για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή να οδηγήσουν και σε κυβερνητική αλλαγή;

Όχι δεν το θεωρώ. Το κάθε κόμμα έχει την στρατηγική του ενόψει των δύο κρίσιμων αναμετρήσεων. Όμως έχει φανεί σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες ότι η κυβέρνηση και το σύνολο των βουλευτών που τη στηρίζουν αντέχουν στις πιέσεις. Από την άλλη οι πολίτες έχουν κάνει σαφές ότι ζητούν σταθερότητα και έχουν δώσει την εντολή τους που λήγει σε δύο χρόνια. Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο πάντως να μην χάσουμε ακόμη μια ευκαιρία αναλωνόμενοι σε σενάρια και γενικές αναλύσεις που δεν ωφελούν τη χώρα, μόνο και μόνο για χάρη των προεκλογικών τακτικισμών.