Συνέντευξη της Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου στο Trip

2011-12-06

1) Σε καιρούς, που ο κόσμος έχει “αφορίσει” τα πολιτικά πρόσωπα, γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά;

Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ για το πολιτικό σύστημα ούτε θεωρώ ότι οδηγηθεί πουθενά το να προσχωρεί, απλώς κανείς απλώς στο γενικό, δικαιολογημένο, θυμό. Οι ισοπεδώσεις δεν τελειώνουν πουθενά. Όποιος θέλει να συμμετέχει ενεργά για να έχουμε ένα άλλο μοντέλο στην πολιτική πρέπει να το δηλώνει δημοσίως μέσα στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η δική μου υποψηφιότητα είναι για μένα μια τέτοια δημόσια δήλωση δράσης που ακριβώς επειδή είναι αίτημα εντολής εκπροσώπησης άλλων ανθρώπων είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα την πάρω πίσω.

2) Η ιδιότητα σου, ως παιδαγωγός, επηρεάζει την κρίση σου για τα πολιτικά πράγματα;

Η άποψη κάθε ανθρώπου επηρεάζεται από την ζωή του και τα βιώματά του. 
Έτσι και η δική μου. Το να πρέπει να δουλέψω χωρίς βιβλία ή να νιώθω πολύ συχνά αμηχανία μπροστά στα παιδιά μου όταν σε συζήτηση για το τι επάγγελμα τους αρέσει μου απαντάνε «δεν ξέρω τι θα γίνω όταν μεγαλώσω γιατί μπορεί να μην μπορέσω να σπουδάσω», με υποχρεώνει να…καταλαβαίνω. Ότι τώρα θέλουμε πράξεις για να τους εξασφαλίσουμε μια αισιόδοξη απάντηση.

3) Tι σε απογοητεύει στην Αχαΐα; Tι θα πρότεινες, για να το αλλάξεις;

Κανείς μας τώρα δεν πρέπει να αφήνεται στην απογοήτευση. Αγωνία ναι, ανησυχία ναι, όχι όμως απογοήτευση που εύκολα οδηγεί σε ακινησία. αυτό λοιπόν που με ανησυχεί είναι ότι η Αχαΐα δεν έχει σχέδιο για τον εαυτό της. Ακόμη και αν αυτό το σχέδιο αναγκαστικά θα υπόκειται στους περιορισμούς του γενικού περιβάλλοντος θα μας ενεργοποιήσει. Θα ενεργοποιήσει ιδέες και δυνάμεις που μέχρι στιγμής μένουν στις παρέες.

4) Έχεις αντιμετωπίσει σνομπισμό ή/και περιφρόνηση, ως γυναίκα και δη πολιτευόμενη, για τις δράσεις σου; Η γυναικεία ομορφιά είναι όπλο ή “αναπηρία” στην πολιτική;

Όχι ποτέ. Ίσως βέβαια να είμαι πολύ προσηλωμένη κάθε φορά σε αυτό που κάνω και να μην το βλέπω…Τώρα για την γυναικεία ομορφιά τι να σας πω…Κάποτε μπορεί να ήταν στοιχείο που μέτραγε. Τώρα που αναζητούμε ποιο θα είναι το «system» για να πάει παρακάτω η χώρα πιστεύετε ότι κάποιος ασχολείται με το πολιτικό «star system»;

5) Τα παιδιά ονειρεύονται ακόμη? Ποιά ευθύνη αισθάνεσαι απέναντί τους;

Να κάνω ότι μπορώ για να αφαιρέσω από τα όνειρά τους και τους «δράκους» και τις «πριγκιποπούλες που περιμένουν», ώστε να μπορούν να ονειρευτούν τον εαυτό τους να κερδίζει.