Οι Ευρωεκλογές δεν είναι «πρόβα», είναι «πρεμιέρα»…

penelope-orange

Η αντίληψη που κυριαρχεί για τις ευρωεκλογές είναι ότι αποτελούν εκλογές «δεύτερης κατηγορίας» σε σύγκριση με τις εθνικές. Οι πολίτες όλων των κρατών μελών – και όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα – δεν αισθάνονται ότι η ψήφος τους θα επιδράσει καθοριστικά στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Είναι λογικό λοιπόν το γεγονός ότι από τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών μέχρι σήμερα η συμμετοχή των ευρωπαϊων σ’ αυτή τη διαδικασία μειώνεται συνεχώς. Το 2009 μάλιστα ήταν η χρονιά που οδηγηθήκαμε στο ιστορικό χαμηλό πανευρωπαϊκής συμμετοχής, που έφθασε το 43%.

Αυτή η αντίληψη οδηγεί μοιραία στην αντιμετώπιση των ευρωεκλογών ως «πρόβα» εθνικών εκλογών. Όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι έχουν στο νου τους την εσωτερική πολιτική σκηνή την ώρα που επιλέγουν κόμμα και υποψήφιους για την Ευρώπη. Η ψήφος στις ευρωεκλογές θεωρείται χαλαρή και αντισυστημική ψήφος, αφού ο ψηφοφόρος πιστεύει ότι δεν διακινδυνεύει τίποτα και είναι μια ευκαιρία να «τιμωρήσει» αλλά όχι και να «καταψηφίσει» το κόμμα που κυβερνά.

Αν όμως αυτές οι διαπιστώσεις ισχύουν για εκλογικές αναμετρήσεις παλαιότερων περιόδων, ίσως σήμερα να πρέπει να αναθεωρήσουμε. Σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, κυριαρχεί ο κυνισμός του εθνικιστικού παιχνιδιού θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και αυτό πρωτίστως αφορά το μέλλον της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών του Νότου. Αρκεί να αναλογιστούμε…Πρέπει να αφήσουμε τα ισχυρά κράτη-μέλη να παίρνουν μόνα τους τις αποφάσεις χωρίς να είμαστε εκεί δυναμικά; Έχουμε την πολυτέλεια να μην ενισχύσουμε τις δυνάμεις που πιστεύουν και αγωνίζονται για ακόμη «περισσότερη Ευρώπη», δίνοντας χρόνο και έδαφος στις φυγόκεντρες δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού;

Στις εκλογές της 25 Μαϊου κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας μέσα στο διεθνές περιβάλλον και όχι η εκλογική ενίσχυση του ενός ή του άλλου κόμματος. Οι Ευρωεκλογές δεν είναι «πρόβα» εθνικών εκλογών. Είναι «πρεμιέρα» υψηλών απαιτήσεων, που κρίνει το πως θα πάει το έργο….