Η δασκάλα από την Πάτρα με το γλυκό χαμόγελο

2012-05-10

Για έντεκα ολόκληρα χρόνια, η Πηνελόπη υπηρετούσε σε διάφορα σχολεία της χώρας, ιδιωτικά και δημόσια. Εκείνα όμως που δεν μπορεί να ξεχάσει, είναι τα δημοτικά σχολεία της Κρήτης, στον Κρούσωνα και στα Μάλια, όπου αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές της.

Η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, με καταγωγή από την Πάτρα, την οποία λατρεύει, αποφάσισε να πολιτευθεί το 2009, όταν πήγε στην Κρήτη και διαπίστωσε το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των σχολείων της επαρχίας και αυτών της Αθήνας.

Μπήκε στον συνδικαλισμό της παιδείας και στον σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκινώντας να λύσει τα απλά θέματα της τάξης της: «Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, φιλόλογος, και στη συνέχεια τέλειωσα το Παιδαγωγικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λατρεύω τα παιδιά και θέλησα να δουλέψω μαζί τους, ιδιαίτερα με αυτά της πρώτης ηλικίας του δημοτικού. Ημουν στην Ελληνογερμανική για επτά χρόνια και μετά εργάστηκα σε σχολεία των Σπάτων, της Ν. Μάκρης και της Κρήτης. Από την ανησυχία μου να προσφέρω στον χώρο της εκπαίδευσης, βρέθηκα ξαφνικά στην πολιτική, σε ηλικία 30 ετών. Δοκιμάστηκα το 2009 και το 2012. Τότε δεν ήξερα και δεν ήμουν οργανωμένη. Τώρα έχω μια εμπειρία, ικανή για να πιστεύω σε κάτι καλό».

Στην Αχαΐα
Το 2011 η δραστήρια Πηνελόπη ορίστηκε γραμματέας του τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και τον Μάιο του 2012 ήταν υποψήφια στον νομό Αχαΐας με τη ΝΔ. Η τωρινή τρίτη προσπάθειά της, όπως οι φίλοι της αλλά και η ίδια πιστεύει θα στεφθεί με επιτυχία. Αυτό της εύχονται άλλωστε και οι συνδικαλιστές -δάσκαλοι και συνάδελφοί της.

Η Πηνελόπη είναι ένα σύγχρονο κορίτσι της ηλικίας της, που πιστεύει ότι οικονομία και παιδεία «πάνε πακέτο». Οι γονείς της, Θεόδωρος και Κατερίνα, μαζί με τον αδελφό της Αλέξανδρο, διατηρούν μια χρηματιστηριακή εταιρεία και είναι βαθείς γνώστες των οικονομικών, κάτι που μετέδωσαν και στη μελαχρινή Πηνελόπη.

«Ο πρωθυπουργός όταν με κάλεσε μου είπε ότι η νέα Ευρώπη δεν χτίζεται χωρίς τους νέους. Αυτό πιστεύω και εγώ, και θέλω να προσπαθήσω. Θεωρώ ότι είμαι προσγειωμένος άνθρωπος, που βάζει θεμέλια για το μέλλον. Ολο αυτό κάπου θα με οδηγήσει, αλλά δεν ξέρω ακόμη πού».

Ο πιο αυστηρός κριτής της «δασκάλας με τα μαύρα μαλλιά», είναι η μητέρα της: «Ποτέ δεν μου λέει μπράβο. Πάντα υποστηρίζει ότι μπορώ να γίνω και καλύτερη, και έχει δίκιο», λέει η Πηνελόπη που στα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια υπήρξε και αθλήτρια ιππασίας.

Το μήνυμα στο Διαδίκτυο
H νεαρή υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, πήρε ήδη τους δρόμους… της πολιτικής. Η Πηνελόπη εκτός από το σύστημα «πόρτα πόρτα» στην Πάτρα, αλλά και στην Κρήτη όπου εργαζόταν, αξιοποιεί το Διαδίκτυο και το facebook. Στο μήνυμά της, που απευθύνει σε όσους θέλουν να την γνωρίσουν και να την ψηφίσουν αναφέρει:

«…Σήμερα η ευρωπαϊκή μας οικογένεια ψάχνει ξανά τον εαυτό της. Αναζητά τον τρόπο που θα γίνει πιο ολοκληρωμένη η σχέση των μελών της χωρίς να χάσουν την αυτονομία τους. Πιο δίκαιη και λειτουργική η κατανομή των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων, πιο ουσιαστικό το βίωμα ότι ανήκουμε όλοι ισότιμα σε αυτή. Και η Ελλάδα όμως διαμορφώνει τον δικό της “νέο” εαυτό. Τον διεκδικητικό εαυτό της, τον ανανεωμένο λόγο της, το καινούργιο πρόσωπό της για να υπερασπιστεί πολιτικές που θα συγκλίνουν τελικά στη μεγαλύτερη ισότητα ευκαιριών. Σε περισσότερες θέσεις εργασίας, σε έμπρακτη καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων στην υγεία και στην παιδεία, σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να μην ξαναπεράσουμε από τους ίδιους κινδύνους που με τεράστιες θυσίες και κόπο αποφύγαμε. Και ως Ευρωπαίοι και ως Ελληνες».

Πηγή: www.ethnos.gr