Ευρωψηφοδέλτιο με νέα πρόσωπα εκτός πολιτικής

caravel

Με «όπλα» τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας έπειτα από τέσσερα χρόνια διαρκούς ύφεσης, αλλά και με ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός νέων προσώπων που για πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά, προετοιμάζεται ο Α. Σαμαράς να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε χθες τη «γαλάζια» ευρωλίστα, έθεσε με τον πλέον σαφή τρόπο το διακύβευμα της προσεχούς αναμέτρησης, ζητώντας ουσιαστικά από τους πολίτες να υπερψηφίσουν τη ΝΔ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. «Θέλουμε να προστατέψουμε τη σταθερότητα που επιτεύχθηκε στη χώρα, την τελευταία διετία; Ή θα αφήσουμε κάποιους να μας βυθίσουν πάλι στην αστάθεια; Θέλουμε να μείνει σταθερή η Ελλάδα σε έναν διεθνή περίγυρο που γίνεται όλο και πιο ασταθής; Ή θα αφήσουμε να παρασυρθεί και η χώρα μας στη δίνη μιας αποσταθεροποίησης που -το βλέπετε κάθε μέρα- σαρώνει τόσες κοινωνίες δίπλα μας;» είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας ευθέως το πολιτικό – εκλογικό δίλημμα.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, αλλά ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ποιο κόμμα αναφερόταν. Συγκεκριμένα, αφού έκανε λόγο για «υπερασπιστές της κακομοιριάς», για «λαϊκιστές της μιζέριας», και για «κήρυκες της καταστροφής» προσέθεσε: «Θέλουν και άλλο πόνο… θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Δεν θα τους αφήσουμε και δεν θα τους περάσει… Θέλουμε αυτούς που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτούς που μιλάνε για έξοδο από το ευρώ; Θέλουμε αυτούς που θέλουν να σκίσουν τα παλιά μνημόνια και να μας φέρουν νέα μνημόνια…, διότι από αυτά τρέφονται».

Μήνυμα αισιοδοξίας
Ακόμη, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία δύο χρόνια και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για τα όσα θα ακολουθήσουν. «Εχουμε μπροστά μας» -τόνισε- «την οριστική τακτοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους, φέτος αρχίζει η ανάκαμψη, ήδη άρχισε για πρώτη φορά να μειώνεται, να πέφτει η ανεργία. Εχουν να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά τρία πράγματα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει: ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι σήμερα εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Οτι η ψυχολογία έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να αλλάζει θεαματικά και μέσα στη χώρα μας. Κι ότι έχουμε σταθεροποιήσει την Ελλάδα». «Εχουμε γυρίσει το «καράβι» της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Τέλος, χαρακτήρισε «ενωτικό να ανανεωτικό» το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και εξήγησε: «Ενωτικό για την παράταξη, αφού υπάρχουν προσωπικότητες με μακροχρόνια προσφορά. Αλλά και ενωτικό για την κοινωνία! Γιατί εκπροσωπείται όλη η Ελλάδα κι όλες οι δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Οπως υπάρχουν και πρόσωπα που σήμερα στρατεύονται μαζί μας για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια».

Κ. Βελόπουλος

Γιατί και πώς αποσύρθηκε η υποψηφιότητα

Η απόσυρση της υποψηφιότητας Βελόπουλου σχεδόν στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης της «γαλάζιας» ευρωλίστας ήταν ένα από τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο παρασκήνιο χθες. Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ο ίδιος -μέσω Twitter- ότι δεν θέτει υποψηφιότητα, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Λίγη ώρα αργότερα, σε δηλώσεις του (ρ/ς Real) απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «εμπλοκή» και σημείωσε: «Με τιμούν όλα όσα ακούστηκαν και η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά καμιά φορά προσμετράς αντιδράσεις φίλων, γνωστών και των ανθρώπων που σε ψηφίζουν, βλέπεις τον αντίκτυπο που έχει αυτή η επιλογή και αποφασίζεις με βάση τη συνείδησή σου». Υποστήριξε όμως ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις απόψεις που εκφράζει, ειδικά στο θέμα των τραπεζών, και όπως είπε χαρακτηριστικά «επιχείρησαν να μου πουν ότι ίσως θα πρέπει να κατεβάσουμε λίγο τους τόνους».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η απόσυρση της υποψηφιότητας κρίθηκε αναγκαία μετά και την αντίστοιχη εξέλιξη που υπήρξε με τον κ. Φ. Κρανιδιώτη. Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι και οι δύο «πλήρωσαν» το θέμα Μπαλτάκου.

Ο κ. Σαμαράς πάντως, με τα πρόσωπα που τελικά επέλεξε, επαναβεβαίωσε την απόφασή του να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα στη διεύρυνση της ΝΔ προς το Κέντρο, καθώς πολλοί εκ των υποψηφίων ανήκουν στην Κεντροδεξιά.

Ο ‘χάρτης’ των υποψηφίων

Η ανανέωση σε συντριπτικό βαθμό, η εκπροσώπηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, η δίκαιη γεωγραφική κατανομή αλλά και η αξιοποίηση προσώπων που δεν είχαν ασχοληθεί μέχρι στιγμής με τα κοινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ευρωλίστας που ανακοίνωσε χθες ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος και χειρίστηκε προσωπικά το όλο θέμα. Παράλληλα, η «γαλάζια» ευρωλίστα περιελάμβανε και σημαντικές εκπλήξεις, καθώς συμμετέχουν σε αυτήν πρόσωπα που έχουν αφήσει τη δική τους «σφραγίδα» στον χώρο που δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά. Οι υποψήφιοι της ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι εξής:

Αμυράς Γιώργος
Ηταν ένα από τα ονόματα – έκπληξη του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η επεξεργασία των προτάσεων αναζητούσε ένα νέο δυναμικό πρόσωπο που δεν θα προέρχεται από τη ΝΔ, ούτε από τον λεγόμενο «κομματικό σωλήνα». Αυτά τα χαρακτηριστικά «βρήκε» στο πρόσωπο του πρώην δημοτικού συμβούλου.

Ζαγοράκης Θεόδωρος
Ο κ. Ζαγοράκης ήταν στο «στόχαστρο» του πρωθυπουργού από τις εκλογές του 2012. Τότε του έκανε για πρώτη φορά την πρόταση να κατεβεί στην πολιτική με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο «αρχηγός» τότε αρνήθηκε, αλλά άφησε ανοχύρωτο το ενδεχόμενο για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός μίλησε ξανά μαζί του και η συμφωνία «έκλεισε» σχετικά γρήγορα.

Τζαβέλα Νίκη
Πρόκειται για ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη που περιλαμβάνονται στη γαλάζια ευρωλίστα. «Μετρά» ήδη μια σημαντική θητεία στην Ευρωβουλή, όπου είχε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις. Ηταν από τα πρώτα πρόσωπα που «έκλεισε» ο πρωθυπουργός και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο «σφραγίστηκε» με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε προ ολίγων εβδομάδων με τον κ. Σαμαρά.

Μομφερράτος Γιώργος
Αν και οι πολιτικές τους θέσεις είναι γνωστές, εν τούτοις ποτέ δεν είχε ενεργό εμπλοκή με το κόμμα της ΝΔ. Είπε το «ναι» στον πρωθυπουργό και θα δώσει με πολλές πιθανότητες επιτυχίας την εκλογική μάχη. Ο γιος του δολοφονηθέντος εκδότη της «Απογευματινής» Νίκου Μομφερράτου είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος με ειδίκευση στις εξαγορές.

Ξαρχάκος Σταύρος
Ο κ. Α. Σαμαράς του είχε προτείνει προ ολίγων μηνών την υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων, την οποία ωστόσο ο κ. Ξαρχάκος δεν απεδέχθη. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε με πρόταση για την Ευρωβουλή, ένα πεδίο γνωστό, καθώς ο κ. Ξαρχάκος έχει θητεύσει ξανά στο Στρασβούργο την περίοδο 2004-2009.

Ανέστης Γεώργιος
Είναι γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος στην ΕΕ.

Βασιλειάδης Αναστάσιος
Εκπροσωπεί τους απόδημους Ελληνες. Είναι ιδρυτής-πρόεδρος της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Βάδης Βυρτεμβέργης.

Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελίζα
Από τα αναγνωρίσιμα στελέχη της ΝΔ, καθώς έχει διατελέσει και βουλευτής του κόμματος στην Α’ Αθηνών.

Γιαννόπαπα-Κατριβάνου Χριστίνα
Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Δαββέτας Δημοσθένης
Πρόκειται για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού επί πολιτιστικών θεμάτων. Είναι ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος.

Δημητρίου Λευτέρης
Γόνος δεκαμελούς οικογένειας από τη Βόρειο Ηπειρο, που εργάζεται στην Αρχή Πληρωμών της ΕΕ στην Κύπρο.

Δημοσχάκης Αναστάσιος
Είναι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις την περίοδο 2006-2008.

Ζαφειρόπουλος Γρηγόρης
Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου, που τελικά αποφάσισε να «βάλει πλώρη» για τις Βρυξέλλες.

Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη Ιωάννα
Δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Καραγεωργίου Δημήτριος
Είναι γ.γ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και διατηρεί φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη.

Καρακωστάνογλου Βενιαμίν
Διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Καραλευθέρης Παντελής
Είναι πτυχιούχος εργοδηγός ηλεκτρολόγος και ανήκει στο προσωπικό των ορυχείων της ΔΕΗ.

Καράνταη Ιλιάς του Φαήκ
Είναι υπάλληλος του ΚΕΠ του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη και δάσκαλος τουρκικής και αγγλικής γλώσσας.

Κεφαλογιάννης Μανώλης
Από τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ, με ισχυρές σχέσεις και με το «καραμανλικό μπλοκ».

Κορκίδης Βασίλης
Είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο κ. Σαμαράς του είχε προτείνει να είναι υποψήφιος και στις εκλογές το ’12.

Κράτσα Ρόδη
Η ευρωβουλευτής που θα είναι εκ νέου υποψήφια. Εξελέγη δύο φορές αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κυμπαρίδης Γεώργιος
Είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Κύρτσος Γεώργιος
Δημοσιογράφος που δεν δίσταζε κατά το παρελθόν να κάνει αυστηρές επισημάνσεις ακόμη και προς τους ηγέτες της ΝΔ.

Κώστας Κυρανάκης
Πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ. Πρότασή του για την απασχόληση υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κώτσηρας Γιώργος
Είναι πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Λιούτας Αθανάσιος
Εχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Μαυρομμάτης Μανώλης
Είναι ο γνωστός αθλητικογράφος που διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή.

Μουζάλα Ελενα
Είναι βραβευμένη πιανίστα και αναπληρώτρια καθηγήτρια πιάνου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου.

Μουσουρούλης Κώστας
Πρώην υπουργός αλλά και στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή στη θέση του γ.γ. του υπ. Ανάπτυξης.

Παναγιωτοπούλου Πηνελόπη

Φιλόλογος, απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Πέππας Νίκος
Πρόκειται για τον πρώτο Ελληνα αθλητή της παραολυμπιακής ξιφασκίας, με διεθνείς διακρίσεις.

Πικρού-Μωραϊτάκη Ρίτα
Αναπληρωματικό μέλος του Συλλόγου «Ελπίδα» και μέλος του Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Ράγιου-Νατάσα
Η γνωστή δημοσιογράφος επιστρέφει στην πολιτική ζωή μέσω της υποψηφιότητάς της για την Ευρωβουλή.

Ράπτη Ζωή
Είναι δικηγόρος Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας.

Σπυράκη Μαρία
Η γνωστή δημοσιογράφος, που διακρίθηκε και για τις ανταποκρίσεις της για μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στεργίου Νικόλαος
Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

Στεφανάδης Χριστόδουλος
Καθηγητής Καρδιολογίας με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων εργασιών σε διεθνή περιοδικά.

Τάσιος Γρηγόριος
Είναι πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Τομαή-Κωνσταντοπούλου Φωτεινή
Διευθύνει την Υπηρεσία Διπλωματικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Χαλιλοπούλου Χριστίνα
Εχει διατελέσει σύμβουλος της Commission σε ζητήματα φυλετικών διακρίσεων.

Χατζηνάσιου Μαρία
Είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Χολέβας Κωνσταντίνος
Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», του επίσημου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γιάννης Σαραντάκος
Πηγή: www.ethnos.gr